Historien om Corkeen

Historien om Corkeen är berättelsen om hur ett patent från Sydkorea, en korkfabrik i Portugal och en miljöintresserad svensk bestämde sig för att plastbanta världens lekplatser.

Trenden är tydlig – allt fler väljer bort plast och gummi till förmån för naturliga material. I Sverige har medvetenheten kring initiativ som plastbantning och Operation giftfri förskola fått brett genomslag och diskuterats flitigt bland både föräldrar och politiker.

Sveriges första
fallskydd med kork

Men det finns ett område där det saknats miljövänliga alternativ: fallskydd på offentliga lekplatser. Med höga krav på bibehållen fallsäkerhet, tillgänglighet och slitstyrka har det funnits få konkurrenter till konstgräs och gummiasfalt. Fram till nu.

I sitt arbete på Nordic Surface letade den miljöintresserade Erik Hedberg efter alternativ till plast och gummi med bibehållet fallskydd och tillgänglighet. Han började experimentera med portugisisk kork och när han kom i kontakt med ett sydkoreanskt företag med ett slitstarkt och patenterat topplager föll bitarna på plats.

Hösten 2018 lades det första korkbaserade fallskyddet i Sverige på en lekplats utanför Stockholm. Ambitionen är att det ska bli många fler. Barn behöver säkra ytor att leka på – och för oss betyder det plastbantade lekplatser.

Om du vill veta mer om Corkeens underlag är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss